Creative Commons

Wellicht heb je wel eens over de term ”creative commons” gehoord. Zo niet? Dan vast wel iets over ”Auteursrecht” of ”Copy right”.
We hebben er allemaal mee te maken en het lijkt wel steeds gevoelliger te worden.
In alle gevallen vindt een ”Auteur” bijv. een fotograaf zoals wij (en alle andere creatieve makers) het fijn dat zijn of haar werk (h)erkend wordt en je bent dan ook apen-trots wanneer jouw werk in de spotlights staat!

Uiteraard publiceren / delen wij zelf onze foto’s, video’s en ontwerpen ook heel graag met iedereen en hopen met onze beelden jullie te raken, inspireren & te motiveren om van onze diensten gebruik te maken.

Soms maken wij het wel eens mee, dat we online een foto voorbij zien komen op een bedrijfspagina op social media of op een website. Onze eerste reactie is dan ook: Wauw, wat leuk! Onze foto! Maar…. niemand weet verder, dat wij deze foto gemaakt hebben, dat is natuurlijk jammer.

”Maar, ik heb toch voor deze foto betaald?”
Oke, ik ga het even proberen uit te leggen:

Wanneer je bijv. een fotograaf inschakelt voor een fotoreportage voor jouw bedrijf, mag je uiteraard de foto’s zonder onze naamsvermelding gebruiken op al je social media kanalen, en op je website, flyers, wat dan ook.
Maar, stuur je deze foto’s door naar een 3e partij (bijv. het bedrijf van een kledingstuk wat je aan hebt op de foto) wijs het bedrijf dan voor de zekerheid even op de auteursrecht. (van jou en van de maker, in dit geval de fotograaf).

Ook wanneer je als particulier een fotograaf inhuurt, bijvoorbeeld bij een trouwreportage, ben je natuurlijk vrij naar wie je de foto’s allemaal toestuurt. Naar je familie, vrienden en naar de leveranciers die jullie hebben ingeschakeld op jullie bruiloft. Iedereen mag de foto’s uiteraard gebruiken, maar wanneer bijv. de bloemist de foto commercieel wilt gaan inzetten op hun social media, of op hun website, dan is het dus wel zo netjes dat ze de auteur bij de foto vermelden / taggen.

Hier heb ik voor jullie de bouwstenen van de licenties nog even op een rijtje gezet:

Dit zijn de bouwstenen van de licenties:

Naamsvermelding:
Je staat anderen toe om het werk waar jij auteursrecht op hebt te kopiëren, distribueren, vertonen, en op te voeren, en om afgeleid materiaal te maken dat op jouw werk gebaseerd is – maar uitsluitend als jij vermeld wordt als maker.

Niet-commercieel:
Anderen mogen je werk kopiëren, vertonen, distribueren en opvoeren, alsmede materiaal wat op jouw werk gebaseerd is, mits niet voor commerciële doeleinden.

GeenAfgeleideWerken:
Anderen mogen je werk kopiëren, distribueren, vertonen en opvoeren mits het werk in de originele staat blijft. Het is niet toegestaan dat anderen jouw werk gebruiken als basis voor nieuw materiaal.

GelijkDelen:
Je staat anderen toe om van jouw werk afgeleid materiaal te maken onder de voorwaarde dat zij het onder dezelfde licentie vrijgeven als het originele werk.

Conclusie: Wij vinden het super leuk als ons werk gedeeld wordt met de hele wereld! Maar vraag altijd even, als je de foto van iemand anders hebt ontvangen, of je de foto mag gebruiken voor jouw eigen commerciële doeleinden.

info@shinemoments.nl
www.shinemoments.nl

Leest u ook deze blogs?

Terugblik Raymon

Terugblik Raymon

Het huwelijksseizoen is voor Shine Moments nu voorbij. Althans, we zijn nog bezig met het afronden van de allerlaatste...